ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ ;

Ενεργειακή εστία, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση. Η εστία αυτή πρέπει να μπορεί και παράγει ζεστό αέρα, άσχετα αν ο αέρας παράγεται μέσα σε κάποιον ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή σε κάποιον αεροθάλαμο που δημιουργείται με την φούσκα κατά την κατασκευή του τζακιού και ακόμη πιο άσχετα, αν ο ζεστός αέρας εξέρχεται με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία, (δηλ. με κάποιο βεντιλατέρ).

Μάλιστα πολλές εστίες, που δεν έχουν ούτε ενσωματωμένο αεροθάλαμο, αλλά ούτε και βεντιλατέρ, είναι ισχυρότερες, με αποδόσεις που φτάνουν μέχρι και τα 35 KW.

Για τις εστίες, οι οποίες πωλούνται με ενσωματωμένο αεροθάλαμο με ή χωρίς βεντιλατέρ , (ή το δέχονται σαν εξτρά εξάρτημα), επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτές και μόνο αυτές, είναι ενεργειακές και ότι μόνο αυτέ ς βγάζουν ζεστό αέρα. Μεγάλο λάθος, γιατί όπως είπαμε, δεν είναι ούτε ο αεροθάλαμος, αλλά ούτε και το βεντιλατέρ που τις κάνει ενεργειακές, αλλά η δυνατότητα να παράγουν ζεστό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού.

Οι εστίες , με τα ενσωματωμένα βεντιλατέρ κάτω από την εστία, έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να πάρουν αεραγωγό μεγαλύτερο από 3 μέτρα μήκος και κατά συνέπεια, το βεντιλατέρ αυτό, είναι άχρηστο όταν πρόκειται για εγκατάσταση διανομής αέρα σε όλο το σπίτι όπου απαιτούνται μεγαλύτερα μήκη.

Για εγκατάσταση διανομής αέρα με αεραγωγούς σε όλο το σπίτι, χρειάζεται ειδικό βεντιλατέρ, το οποίο τοποθετείται μετά το τζάκι, για να έχει την ισχύ να μεταφέρει τον αέρα αθόρυβα και αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις. Δείτε σχετικό άρθρο και σχεδιαγράμματα στη σελίδα ‘ Λειτουργία’ , Τυπική εγκατάσταση αερόθερμης εστίας…

– ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΚΙ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ;

Είναι ειδικές ενεργειακές εστίες, με χιτώνια στα οποία κυκλοφορεί νερό, για εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με σώματα καλοριφέρ. Οι εστίες αυτές θέλουν πολύ προσοχή στην εγκατάστασή τους, γιατί μια διακοπή ρεύματος ή μια βλάβη στον κυκλοφορητή μπορεί να αποβεί μοιραία. Εγκαθίστανται πάντοτε με ανοικτό δοχείο διαστολής.

Σήμερα υπάρχουν εστίες αυτής της κατηγορίας με πίνακα οργάνων, όπως οι λέβητες πετρελαίου και 100% ασφάλεια, γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας.

Επειδή η εστία αυτή είναι αποκλειστικά για θέρμανση πρέπει οπωσδήποτε να έχει πόρτα.