ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

Το πρόγραμμα NetMetering (ενεργειακός συμψηφισμός) επιτρέπει στον καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρηση), να παράγει μόνος του φθηνή ηλεκτρική ενέργεια μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Τι είναι το Net Metering;

Στην πραγματικότητα, το NetMetering δεν είναι τίποτα άλλο από συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος της εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι ενεργειακός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια.

Η δυνατότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά οικονομική στη χρήση φωτοβολταϊκών χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την αγορά μπαταριών. Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες, ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να καλύψει την κατανάλωση μας και επιπλέον να παράγει μια περίσσεια που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τις βραδινές ώρες μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν την κατανάλωση μας ζητώντας από το ηλεκτρικό δίκτυο να μας επιστρέψει την περίσσεια που διοχετεύσαμε το πρωί.

Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα φωτοβολταϊκών, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε. Η περίσσεια αυτή <<αποθηκεύεται>> στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες που τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερη παραγωγή. Στην ουσία λοιπόν είναι μια συμφωνία με το ηλεκτρικό δίκτυο που επιτρέπει τον ενεργειακό συμψηφισμό σε ετήσια βάση.

Για να γίνει πράξη όμως αυτό, η παρουσία σωστού και έμπειρου-μηχανικού είναι παραπάνω από αναγκαία. Αυτός θα κάνει λεπτομερή καταμέτρηση των ενεργειακών αναγκών του χώρου, θα κάνει εκτίμηση και πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών, θα επιλέξει το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα καθώς και την ισχύ του και τέλος θα είναι παρών και υπεύθυνος για όλη την εξέλιξη του έργου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

• Χαμηλό κόστος ολικής εγκατάστασης. Το κόστος εγκατάστασης είναι εξαιρετικά χαμηλό, ιδίως σε σύγκριση με εναλλακτικές που απαιτούν μπαταρίες.
• Σχεδόν μηδαμινό κόστος συντήρησης:
Οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών προσφέρουν 25ετή εγγύηση, όσο δηλαδή και η διάρκεια της σύμβασης. Χωρίς μπαταρίες για αλλαγή, τα περιθώρια ζημιών και οι ανάγκες συντήρησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
• Προστασία από αυξήσεις και φόρους
Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι με βάση τιμές που αλλάζουν, οπότε οι αυξήσεις τιμών αφήνουν ανεπηρέαστο τον αυτοπαραγωγό. Ενδεχομένως να αποφευχθούν και τυχόν μελλοντικές αυξήσεις φόρων ενέργειας.
• Υποδομή που δεν χάνει αξία γρήγορα και μειώνει το ρίσκο
Ο επενδυτής αυτοπαραγωγός θα έχει στα χέρια του μία υποδομή με μεγάλη διάρκεια ζωής και με υλική αξία – πράγμα το οποίο σημαίνει μειωμένο ρίσκο.

Παραδείγματα εφαρμογών

Για μια οικιακή τοποθέτηση τη τάξεως των 5kWpτο εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης είναι € 8.000 με συνολικό όφελος περίπου € 1.200 το χρόνο. Αυτό οδηγεί σε μια απόσβεση 7ετίας. Με δεδομένο ότι το συμβόλαιο που υπογράφεται με τη ΔΕΔΔΗΕ έχει διάρκεια 25 έτη, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μια επένδυση ζωής που ουσιαστικά εκμηδενίζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί κάποιος για τις καθημερινές του ανάγκες. Αν σε αυτό προστεθεί και η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας ή κλιματιστικών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης – ψύξης, τα οφέλη είναι τεράστια!

Στη περίπτωση των επιχειρήσεων τα πράγματα είναι παρόμοια, με μόνη διαφοροποίηση την ισχύ του ΦΒ συστήματος και άρα τη πιο γρήγορη απόσβεση της αρχικής δαπάνης. Ενδεικτικά για εγκατεστημένη ισχύ 20kWpκαι κατανάλωση περίπου 32.000kWhτο χρόνο, η απόσβεση με βάση τις τρέχουσες τιμές προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται σε 6 περίπου χρόνια. Και αυτό με κόστος εγκατάστασης τα €27.000 μαζί με το Φ.Π.Α και τη τοποθέτηση. Αν μελλοντικά δε αυξηθούν περισσότερο τα τιμολόγια (κάτι που μας συνηθίζει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ), ο εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης μειώνεται ακόμα περισσότερο.

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ - ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Το φωτοβολταϊκό (Φ/Β) φαινόμενο αφορά τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Περιληπτικά πρόκειται για την απορρόφηση της ενέργειας του φωτός από τα ηλεκτρόνια των ατόμων του Φ/Β στοιχείου και την απόδραση των ηλεκτρονίων αυτών από τις κανονικές τους θέσεις με αποτέλεσμα την δημιουργία ρεύματος. Το ηλεκτρικό πεδίο που προϋπάρχει στο Φ/Β στοιχείο οδηγεί το ρεύμα στο φορτίο.

ΣΗΝΤΗΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε μηχανική ή ηλεκτρική συσκευή, τα φωτοβολταϊκά συστήματα απαιτούν συνήθη και περιοδική συντήρηση. Τα εξαρτήματα του συστήματος ενδέχεται επίσης να χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση από καιρό σε καιρό. Ένα αποτελεσματικό και μακροχρόνιο σύστημα θα εξαρτηθεί από τον περιοδικό έλεγχο των εξαρτημάτων του συστήματος και την ολοκλήρωση οποιασδήποτε προληπτικής συντήρησης, όπως είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος, είναι απαραίτητη η αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων και επισκευής.