Ηλιακή ενέργεια για ζεστό νερό χρήσης

Ηλιακό θερμοσίφωνα ονομάζουμε το ενεργητικό ηλιακό σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνει νερό χρήσης.
Χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού χρήσης τόσο σε κατοικίες, όσο και σε δημόσια κτίρια, κτίρια γραφείων, βιομηχανίες κ.λ.π.

Πώς λειτουργεί ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης;

Η καρδιά ενός ηλιακού συστήματος θέρμανσης είναι ο συλλέκτης. Ένας επίπεδης πλάκας ηλιακός συλλέκτης, η πιο διαδεδομένη συλλεκτική μορφή, αποτελείται από ένα επιλεκτικά στρωματοποιημένο απορροφητή που χρησιμεύει για την απορρόφηση της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας και την μετατρέπει σε θερμότητα. Αυτός ο απορροφητής είναι ενσωματωμένος σε θερμομονωτικό κιβώτιο με ένα διαφανές κάλυμμα (συνήθως γυαλί) για να ελαχιστοποιηθεί η θερμική απώλεια.

Ένα υγρό αγώγιμο με θερμότητα (συνήθως ένα μείγμα νερού και μη καταστρεπτικών αντιολισθητικών) καταστρέφει τον απορροφητή και κυκλοφορεί μεταξύ του συλλέκτη και της δεξαμενής αποθήκευσης ζεστού νερού. Τα θερμικά συστήματα ηλιακής ενέργειας θα τεθούν σε λειτουργία μέσω ηλιακού αυτόματου ελεγκτή. Μόλις η θερμοκρασία στον συλλέκτη υπερβεί τη θερμοκρασία στη δεξαμενή αποθήκευσης κατά λίγα βαθμούς, ο ρυθμιστής θέτει σε λειτουργία την αντλία ηλιακής κυκλοφορίας και το υγρό μεταφοράς θερμότητας μεταφέρει τη θερμότητα που λαμβάνεται από τον συλλέκτη στη δεξαμενή αποθήκευσης.

Επιλογή μεγέθους

Η επιλογή μεγέθους του ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να γίνει θεωρώντας ότι:

Ένας ηλιακός 120lt μπορεί να εξυπηρετήσει 2~3 άτομα,
ένας ηλιακός 160lt μπορεί να εξυπηρετήσει 3~4 άτομα
ένας ηλιακός 200lt μπορεί να εξυπηρετήσει 4~5 άτομα και
ένας ηλιακός 250lt μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 10 άτομα.