Ο μετρητής κατανάλωσης ενέργειας βάζει «φρένο» στις κακές ενεργειακές συνήθειες και στη «σπατάλη» που αυξάνει τα έξοδα των νοικοκυριών
Κάθε φορά που έρχεται βαρύς, σαν πέλεκυς, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αναρωτιέστε γιατί; Που να πείτε το πόνο σας και ποιος να σας ακούσει. Η λύση υπάρχει και δεν κοστίζει αρκετά. Ένα gadget με κόστος μόλις 60 ευρώ μετράει την αυξομείωση κατανάλωσης ενέργειας κάθε συσκευής του σπιτιού σας. Με μια online εφαρμογή μάλιστα, υπολογίζετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και βάζετε «φρένο» στις κακές ενεργειακές σας συνήθειες. Καθίστε λοιπόν και υπολογίστε πόσο ρεύμα τελικά καταναλώνετε, και τι πληρώνετε για αυτό.
Με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθείτε και την αξία της έξυπνης αυτής συσκευής, η διαδικασία εγκατάστασης της οποίας είναι πραγματικά πανεύκολη. Απλά, κουμπώνετε τον αισθητήρα πάνω στο κεντρικό καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος του σπιτιού, το οποίο μέσω ενός πομπού συνδέεται ασύρματα με το μετρητή, ο οποίος σας ενημερώνει πόσο ρεύμα καταναλώνεται στιγμιαία.
Μετρητής ενέργειας vs Έξυπνος μετρητής
Πολύ πιθανόν να μην γνωρίζετε τη διαφορά του έξυπνου μετρητή (smartmeter) και του μετρητή ενέργειας. Βάση έρευνας που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε καταναλωτές για την κατανόησης λειτουργίας των διαφόρων αυτών τύπων μετρητών παρατηρήθηκε ότι πάνω από 2/3 των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν την απάντηση, ενώ το υπόλοιπο θεωρεί ότι είναι ίδιοι. Στη πραγματικότητα όμως, οι δύο αυτοί μετρητές έχουν μεγάλες διαφορές και παρακάτω σας τις αναλύουμε, ώστε να κατανοήσετε το σκοπό εφαρμογής τους.
Τι κάνουν οι μετρητές ενέργειας;
Οι μετρητές ενέργειας είναι φορητές συσκευές χειρός ή επιτραπέζια gadgets και σκοπό έχουν να σας ενημερώνουν για την εκτιμώμενη στιγμιαία κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο. Είναι συνήθως γνωστές ως οικιακοί μετρητές ρεύματος, ασύρματοι μετρητές ρεύματος ή μετρητές κατανάλωσης ενέργειας. Είναι ένα προϊόν αρκετά διαδεδομένο πλέον, με τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ (ή διανέμονται δωρεάν από κάποιους Προμηθευτές Ενέργειας) και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα από εσάς.
Οι περισσότεροι μετρητές ενέργειας σας ενημερώνουν για τη τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του χώρου σας (σε kWh), και το κόστος αυτής (σε €) αλλά και για τις εκπομπές ρύπων (kgCO2). Μερικοί έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων λειτουργιών, όπως τη ρύθμιση ειδοποίησης υπέρβασης μέγιστου ορίου ημερήσιας κατανάλωσης ρεύματος, θέσπιση μηνιαίου προϋπολογισμού κατανάλωσης ρεύματος, καταγραφή ενεργειακών δαπανών κ.ά.
Οι μετρητές ενέργειας έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθήσουν το καταναλωτή να παρακολουθεί πως γίνεται η κατανάλωση ρεύματος στο χώρου τους, από τις διάφορες ηλεκτρικές τους συσκευές, όπως επίσης και να ανακαλύψει τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω των πληροφοριών που εμφανίζονται στην οθόνη του μετρητή. Ο απώτερος σκοπός των μετρητών αυτών είναι ουσιαστικά να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πως να μειώσετε άμεσα το λογαριασμό του ηλεκτρικού σας, απλά αλλάζοντας τις καθημερινές σας «κακές» συνήθειες χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τι δεν κάνουν οι μετρητές ενέργειας;
Οι μετρητές ενέργειας δεν στέλνουν πληροφορίες στο Προμηθευτή Ρεύματος που χρησιμοποιείτε, αν και μερικοί καταναλωτές πιστεύουν λανθασμένα κάτι τέτοιο. Οι μέχρι σήμερα μετρητές που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν μπορούν να μετρήσουν τη κατανάλωση φυσικού αερίου σας, αν και όπως μας έχει αναφερθεί, σύντομα θα υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Επίσης, κάποιές από τις κατασκευάστριες εταιρίες έχουν δημιουργήσει εφαρμογές στο διαδίκτυο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ενημερώνεται από παντού για τις καταναλώσεις του ρεύματος του χώρου του μέσω internet.
Υπάρχει βέβαια και εκείνο το ποσοστό ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι οι μετρητές αυτοί στέλνουν την κατανάλωση του ρεύματος τους στου Προμηθευτές τους κάτι που είναι απόλυτα λάθος – αυτό το κάνουν μόνο οι έξυπνοι μετρητές (smartmeters).
Προμηθεύσου εύκολα ένα μετρητή ενέργειας
Τους μετρητές ενέργειας μπορείτε να τους βρείτε σε διάφορα καταστήματα τεχνολογίας, ηλεκτρολογικού υλικού ή πολυκαταστήματα, όπως επίσης και στο internet. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετρητών ενέργειας, προσφέροντας μια ποικιλία λειτουργιών, με τιμές που κυμαίνονται από 30 έως 100 ευρώ, από κατασκευαστές όπως η EFERGY, GEO, OWL κ.ά. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τέτοιο μετρητή από το Προμηθευτή Ρεύματος δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος, ανάλογα με το τύπο συμβολαίου παροχής που έχετε. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μια παρόμοια υπηρεσία προς τους καταναλωτές δεν είναι ακόμα διαθέσιμη.
Η λειτουργία ενός μετρητή
Οι περισσότεροι μετρητές αποτελούνται από τρία εξαρτήματα: έναν αισθητήρα ρεύματος, ένα πομπό και μια οθόνη χειρός, το μετρητή. Ο αισθητήρας κουμπώνει πάνω στο καλώδιο κεντρικής παροχής ρεύματος (φάση) του χώρου, που βρίσκεται εντός του ηλεκτρολογικού σας πίνακα. Αυτός ελέγχει και μετρά το ρεύμα που περνά από το καλώδιο στη διάρκεια του χρόνο (κατανάλωση Αμπέρ), μέσω των ειδικών μαγνητών εντός του αισθητήρα, που δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο, δηλαδή επαγωγικά.
Ο αισθητήρας, στη συνέχεια, μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες μέσω του καλωδίου σύνδεσης του με τον πομπό και στέλνονται οι μετρήσεις ασύρματα στην οθόνη του μετρητή. Στο μετρητή, ο ενσωματωμένος υπολογιστής επεξεργάζεται και μετατρέπει το σήμα αυτό σε τρέχουσα ηλεκτρική κατανάλωση, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του με τη μορφή kW, κόστους (€) ή σε εκπομπές ρύπων (kgCO2), ανάλογα με το ποια πληροφορία θέλει ο χρήστης να εμφανίζεται στην οθόνη.
Άρθρο του κ. Χρήστου Κατραμάδου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Efergy Hellas
πηγή: www.4green.gr